Günümüzün en gözde mesleklerinden bazıları denizcilik mesleğidir.. Denizcilik sektöründe çalışmak isteyen kişiler için faydalı bir içerik olacağını düşünüyoruz.
Gemici Nedir?
Gemici, gemide halat ve boya işlerini yapmaktan sorumlu olan personeldir. Bunun yanı sıra tüm güvertenin bakım ve onarımını yapmak da görevleri arasında bulunur. Raspa ve boya işlemlerini yapar. Taşıma, aktarma ve yanaşma, kalkış manevra işlemlerini yapar. Geminin temizliği dahil olmak üzere geminin güvertesinin yıkanmasından da gemici sorumludur. Güvertede kullanılan donanımların yedek parçalarını, halatlarını değiştirmekten sorumludur. Gemiye gelen tüm malzemeleri almak ve bu malzemeleri ayırarak kumanyalıklara taşımak görevleri arasındadır. Ambarları süpürmek ve temiz tutmaktan sorumludur. Güvertede bulunan küreğin vinç ırgat motorlarını çalıştırarak kullanmaktan sorumludur. Bunun yanı sıra bu mesleği yapan kişiler, ambar zincirlik portuç ve tankların hem raspa hem de boya temizliğini yaparlar. Gemideki en önemli görevlerinden birisi de sürme borda eskilerin hem bakımını hem de donanım ile ilgili işlemlerini yapmalarıdır. Temel görev ve sorumlulukları içerisinde mürettabatı ve zabiti zamanında uyandırmak görevi de yer alır. Bununla birlikte dümen tutmak ve limana varmadan dümen provasını yapmak temel görevlerindendir. Güverte ve köprü üstünün temizliğini yapmaktan sorumludur. Göğüs camlarını silmek, seyir fenerlerini temizlemek ve silmek, cam muhafazalarını silmek ve yıkamakla birlikte onları muhafaza etmekten de sorumludur. Gemiciler, kapelaları ve vardasiloların bakımını ve temizliğini yapmakla ve gerektiğinde tamir etmekle yükümlüdürler. Güverte makinelerini, bumbaları, direkleri, kreynleri, gemi bacalarını silmek gemicilerin temel görevleri arasında yer alır. Bunların dışında gemici, gemide vardiyanın teslim alındığı anı ve teslim edildiği anları vardiyada bulunan zabite rapor etmekle yükümlüdür.
Gemici olmak için ne yapmamız lazım?
Denizci olmak için hangi okul gerekli sorusuna cevap verirken aynı zamanda denizci nasıl olunur sorusuna da cevap verebiliriz. Denizci olarak kariyer yapmayı düşünenlerin öncelikle gerekli şartları karşılaması gerekmektedir. Denizci olmak için ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Denizci olmak isteyenlerin denizcilik eğitim kurumlarında eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca akredite bir kuruluş tarafından deniz denemeleri de yapılıyor. Denizci adayları bu testleri geçmeleri halinde bu işi yapmaya hak kazanırlar ve denizcilik sertifikası almaya hak kazanırlar. Gemiye binmek isteyenlerin bu amaçla eğitim almaları gerekmektedir. Sınav için gerekli eğitimler çeşitli kurumlar tarafından verilmektedir. 16 yaşını doldurmuş olmak denizci olarak çalışmanın temel şartlarından biridir. Hemşire olmak için gerekli belgeler başvurulan kuruma ve alınan eğitimin niteliğine göre belirlenebilmektedir..